Blog

ONZE KIJKTIP op uitzending gemist

Leiders gezocht – afl. 1 “De Vrouwelijke Leider”

Dit is de eerste aflevering van de nieuwe tv-serie van NTR, waarin Jeroen Smit vooraanstaande leiders vraagt welk leiderschap deze eeuw nodig heeft.
Uitgezonden op zondag 7 november 2010.

Diversiteit in leiderschap

Neelie Kroes

Als het woordje ‘leiders’ valt, denkt men automatisch aan mannen. En dat is een groot probleem. Het totale gebrek aan diversiteit in de belangrijkste besturen zorgt voor matig leiderschap.

Als er meer vrouwen in de besturen van banken hadden gezeten, was de kredietcrisis minder heftig geweest! Vrouwen zijn geen betere leiders dan mannen, mannen zijn geen betere leiders dan vrouwen. Maar door ze samen te brengen krijg je beter leiderschap.

Het gaat om diversiteit in de besluitvorming, een rijkdom aan perspectieven en discussie die voor kwaliteit zorgt. De vraag is alleen: hoe dat te bereiken? Komen vrouwen nu vanzelf bovendrijven? Een mannelijke bedrijfstop benoemt automatisch z’n spiegelbeeld: bij de vraag wie is een talent in jouw unit, benoemt een mannelijke directeur/manager bijna altijd een evenbeeld van zichzelf, alleen jaren jonger!

In dit tempo duurt het tot 2090 voordat 30 procent van de bestuurders in het Nederlandse bedrijfsleven vrouw is. Moet er actief worden ingegrepen, zoals in Noorwegen?

Lees meer op de website en bekijk het tv-programma hier:

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Aflevering 1: de vrouwelijke leider

Met: Audur Capital (Halla Tomasdottir en Kristen Petursdottir), Jaap Koolhaas, Alice Eagley, Ansgar Gabrielsen en Neelie Kroes.

Comments are closed.